Kapat

Çalışma İzinleri İşlemleri

Çalışma İzinleri İşlemleri

Neden Gereklidir

KKTC yasaları gereği, KKTC vatandaşı olmayan kişilerin ülkemizde çalışarak burada yaşayabilmeleri için, gerekli olan yasal izinleri almaları zorunludur.

Yasalar uyarınca, vatandaş olmayan kişiler ülkeye giriş yaparken, yetkililer tarafından kendilerine belirli süreli ziyaretçi vizesi verilerek ülkeye girişlerine izin verilir. Kişiler bu süreyi doldurmadan ülkeden çıkış yapmak veya belirli durumlarda ilgili makamlara süre dolmadan önce başvurarak bu süreyi uzatmak zorundadırlar. Verilen izin süresinin aşılması halinde kişi para cezasına çarptırılır ve ülkeden çıkış yapacağı sırada kişiden bu ceza tahsil edilir. Para cezasını ödemeden çıkış yapan kişilerin ülkeye yeniden girişi yasaklanır.

Yabancı uyruklu bir kişinin ülkemizde ziyaretçi statüsü dışında, uzun süreli ikamet edebilmesi ve burada çalışabilmesi için, resmi makamlarca belirlenmiş yasal kurallar çerçevesinde hareket etmesi zorunludur. Bu yasalar inşaat sektörü için de geçerlidir. Yabancı uyruklu bir kişinin, ülkemizde faaliyet gösteren bir inşaat firmasında çalışabilmesi için gerekli başvuruların firma tarafından yapılarak o kişi adına düzenlenmiş “ön izin” belgesini alması gerekmektedir.

Ülkeye giriş izni/ön izin alındıktan sonra kişinin ülkeye gelmesi ile birlikte, en geç 1 (bir) ay içerisinde tamamlanması şartı ile “çalışma izni” alınması zorunludur.

Yasal izinleri alınmamış olan kişilerin çalıştırılmaları yasaktır ve bu kişinin izinsiz çalıştığının tespit edilmesi halinde bakanlık tarafından hem firma ile ilgili yasal uygulama başlatılır hem de izinsiz çalışan kişi sınır dışı edilerek ülkeye (ne amaçla olursa olsun) yeniden girişi yasaklanır. Aynı zamanda yüksek miktarda para cezası uygulanmaktadır.

KTİMB’de Çalışma İzinleri Hizmetleri

KTİMB üyelerine kolaylık sağlamak amacıyla, çalışma izinleri ile ilgili işlemleri, üyenin başvurusu üzerine üye adına takip eder ve sonlandırır.

Üyelerin kendi firmalarında, gerekli olan yasal izinlerin alınarak, yabancı uyruklu işçilerini çalıştırabilmelerini kolaylaştırmak amacıyla KTİMB, 25 Mayıs 2007 tarihinde Çalışma Bakanlığı ile bir protokol imzalamıştır. Protokol uyarınca, inşaat sektöründeki çalışma izinleri KTİMB aracılığı ile alınabilmektedir. Bu işbirliği neticesinde hem üyelerin daha az zaman ve efor harcayarak tek bir noktadan işlemlerini gerçekleştirebilmeleri sağlanmış, hem de KKTC’de inşaat sektöründe çalışan yabancı uyruklu kişilerin kayıt altına alınması hedeflenmiştir.

İzin Başvuruları

Üyelik kriterlerinin ve başvurular ile ilgili yasal kriterlerin uygun olması halinde KTİMB üyesi adına, çalışma izinlerinin alınmasında gerekli olan yasal süreci takip ederek sonlandırmak ve üyeye gerekli belgeleri teslim etmek sorumluluğunu üstlenmiştir.

Çalışma izinleri ile ilgili tüm işlemler ve süreçler, üyelerin ihtiyaçları doğrultusunda, başvuru için gerekli belgeler ile birlikte KTİMB’ye başvurmaları üzerine başlatılır.

Başvuruda aranacak üyelik kriterleri;

  • Yıllık üyelik aidatının ödenmiş olması
  • Encümen kaydının yapılarak sınıf karnesinin alınmış olması

Yıllık aidatlarını ödememiş ve/veya Encümen kaydını yenilememiş üye firmaların çalışma izinleri ile ilgili başvuruları işleme alınamamaktadır ve bundan doğacak olan zarardan KTİMB sorumlu değildir.

İşcinin yasal uygunluk kriterleri;

İzin için başvurusu yapılan yabancı uyruklu kişinin,

  • Daha önce herhangi bir dönemde KKTC’den sınır dışı edilmemiş olması
  • Herhangi bir nedenle cezai yaptırımı bulunmuyor olması gerekmektedir.

Yukarıda belirtilmiş olan kriterlerin uygunluğu halinde üye firma, ihtiyacı doğrultusunda, gerekli olan belgeler ile birlikte KTİMB’ye başvuruda bulunarak yasal izin alınması sürecini başlatabilmektedir.

Yasalar uyarınca, yasal izinler kapsamında 4 ana işlem bulunmaktadır;

  • Ön izin işlemleri
  • Yatay geçiş işlemleri
  • Çalışma izni işlemleri
  • Çalışma izni uzatma işlemleri

KKTC’de çalışacak olan yabancı uyruklu kişilerin, KKTC’ye geldikten sonra çalışma izni alabilmeleri için, ülkeye “ön izin” ile giriş yapması zorunludur.

İlgili firma, çalıştırmak istediği kişi için, kişiyi adaya getirmeden önce, KTİMB’ye gerekli belgeler ile birlikte başvuru yaparak o kişi adına, Çalışma Bakanlığı tarafından düzenlenmiş olan “ülkeye giriş izni/ön izin” belgesini alır. Bu belge ile ülkeye giriş yapan kişiye, gerekli yasal izinlerini alması için Bakanlık tarafından 1 (bir) aylık süre tanınır. İlgili firma ve işçi bu 1 aylık süre içerisinde tüm prosedürleri tamamlayıp çalışma iznini almakla yükümlüdür. 1 aylık sürenin aşılması durumunda, bakanlık tarafından para cezası uygulanır ve/veya kişi ülkesine geri gönderilerek tekrardan adaya girişi yasaklanır.