Kapat

İnşaat Sektöründe Hedef AB Standartları

16 Ağustos 2023

Kurumsal firma, yüksek kalite, memnun müşteri, güven, prestij…

Her yönüyle AB standartlarında ürün ve hizmet sunmak için KTİMB’den üyesine tam destek

Proje aşamasında gerçekleşen satışlarda konutun, satış sözleşmesinde belirtildiği kriterlerde ve sürede tamamlanarak alıcısına teslim edileceğinin teminatı niteliğinde olacak olan ve KTİMB tarafından üyesine sunulacak olan “garantörlük” uygulaması için düğmeye basıldı.

Çalışmaları uzun zamandır sürdürülen ve birden fazla aşaması olan proje, bünyesinde oldukça önemli konuları ve kazanımları barındırıyor.

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların AB standartlarında faaliyetlerini yürütebilme sonucu sağlayacakları kazanımların yanı sıra, toplumsal ve ekonomik boyutları ile ülkemize de kazandıracağı pek çok faydadan söz etmek yerinde olacaktır.

KTİMB bünyesinde oluşturulan KTİ-Koop.Ltd-Kıbrıs Türk İnşaat Kooperatifi Ltd’in ana amaçlarından birisi olan “üyelerinin/ortaklarının her türlü gelişimine katkıda bulunmak, sektörel gelişimin önünü açmak, sektörel dayanışmayı sağlamak” temelinde üyesinin, yapımı henüz başlamamış olan ve/veya tamamlanmamış olan projeler üzerinden gerçekleştirdiği satışlarda, kooperatif faaliyetleri kapsamında, “alıcıya” karşı üyesi adına güvence sağlanması projenin temelini oluşturmaktadır. Bu sayede, henüz nihai ürünü görmeden bir miktar peşinat ödeyerek satış sözleşmesi imzalayan alıcı kendini güvende hissedecek ve satın alma aşamasında üretici firma ile yapmış olduğu görüşmelere istinaden oluşturulan satış sözleşmesinde belirtilen özelliklerde ve sürede konutunun kendisine teslim edileceğinin garantisini almış olacak. Satıcı firma ise yükümlülüklerini söz verdiği şekilde yerine getireceğini KTİMB güvencesi ile de tescillemiş olacaktır.

Üyenin bu avantajdan yararlanabilmesi için ise bazı gereklilikleri yerine getirmiş olma koşulu söz konusu. Bunlardan en önemlisi üye firmanın kurumsal yapısının belirli bir standartta olması gerekliliğidir.

Kurumsal Yeterlilik Sertifikası ile kurumsal yapının tescillenmesi;

KTİMB’nin, KTİ-Koop. Ltd bünyesinde üyesine bir nevi garantör olabilmesi için öncelikle üye firmanın iş süreçlerinde belirli bir profesyonellik seviyesini yakalamış olması, işlerini belirli standartlara uygun bir disiplinle yürütüyor olması, yönetsel süreçlerini doğru belirlemiş ve sürdürülebilir kılmış olması koşulu aranmakta. Üyenin bu özelliklere sahip olup olmadığının anlaşılabilmesi için üyeden Kurumsal Yeterlilik Sertifikası’nı ibraz etmesi istenecektir.

Söz konusu sertifika, projenin bir başka bacağı olan ve KTİMB bünyesinde oluşturulan Standart Geliştirme ve Denetim Merkezi – STAGEM yönetiminde, uluslararası akredite ve bağımsız bir denetleme kuruluşu tarafından sağlanacaktır.

STAGEM iş, kalite, zaman ve maliyet kavramlarının firmalarda optimum fayda sağlayacak şekilde yapılandırılmasını hedef almaktadır. Başka bir anlatımla STAGEM, inşaat sektöründe faaliyet gösteren KTİMB üyesi firmaların, rekabet edebilirliklerinin ve operasyonlarını belirli bir standartta gerçekleştirme kapasitelerinin artırılmasını desteklemek yönünde, sektör bazlı standart geliştiren, bu süreçte üyesine destek sağlayan, standartlar çerçevesinde denetim ve sertifikalandırma süreçlerini yöneten bir KTİMB kuruluşudur. Faaliyetleri ve kuruluş amacı doğrultusunda sektördeki ürün ve hizmet kalitesinin yükseltilmesini, sektörün marka imajının güçlendirilmesini sağlayacaktır.

AB standartları paralelinde, gelişmiş ülkelerde yaygın olarak uygulanmakta olan ve firmaların maliyetlerini optimize ederek etkin iş yapış süreçlerine kavuşmalarının temelini oluşturan kriterler incelenerek, ülkemize ve yasal mevzuatlarımıza uygun olacak şekilde oluşturulmuş,  klavuz haline getirilmiş ve “Denetim Klavuzu” olarak üyelerle paylaşılmıştır.

Pandemi öncesinde başlatılan çalışmaların uygulamaya alınması pandemi nedeniyle sekteye uğramış olsa da, konunun önemi nedeniyle daha fazla vakit kaybetmeden uygulama aşamasına geçilebilmesi adına geçtiğimiz aylarda yeniden düğmeye basılmış ve Lefkoşa, Girne, Mağusa olmak üzere Bölgesel Bilgilendirme Toplantıları gerçekleştirilmiştir. Mayıs 2023’te gerçekleştirilen ve yoğun ilgi gören toplantılarda projenin tüm aşamalarına ilişkin bilgiler, uygulama süreçlerine dair detaylar, STAGEM’in kuruluş amacı ve fonksiyonları ile hedefleri, Kurumsal Yeterlilik Sertifikası’nın kapsamı ve böyle bir sertifikaya sahip olmanın sağlayacağı faydalar, sunacağı avantajlar KTİMB üyeleri ile paylaşılmıştır.

 ‘sertifika alabilmek için neler yapmalıyız, iş süreçlerimizi standartların gerektirdiği kriterlerle nasıl uyumlu hale getirebiliriz’ vb geribildirimler sonucunda ise firmaların adaptasyon sürecini kolaylaştırmak ve onlara rehberlik etmek amacıyla 12 Temmuz 2023 tarihinde, tam gün süren, oldukça kapsamlı “denetlenme hazırlık süreci” eğitimi düzenlenmiştir. Üye firmaların oldukça önemsedikleri ve ekipleri ile birlikte katıldıkları KTİMB tarafından düzenlenen eğitim, uluslararası akredite ve KTİMB’den bağımsız bir denetleme kuruluşu tarafından verilmiştir.

 

Standartların Kapsamı;

Sektörde faaliyet gösteren firmaların, işletme fonksiyonları kapsamında kurumsal yeterliliklerinin denetlenmesine yönelik geliştirilmiş olan standartlar Mali Yönetim, İş Yönetimi, Malzeme ve Ekipman Yönetimi, Proje Yönetimi, Müşteri Yönetimi, Sürdürülebilirlik olmak üzere altı ana başlıkta gruplandırılmıştır. Her grubun kendi içerisinde alt başlıkları ve bunların her birine ilişkin ayrı ayrı kriterler bulunmaktadır.

 

Mali Yönetim ana başlığında firmaların genel muhasebe ve maliyet yönetimlerini gerekli şekilde yürütüp yürütmediklerine bakılmasının yanında, yıllık bütçelerini oluşturup oluşturmadıkları ve bu paralelde finansal risk analizlerini etkin bir şekilde gerçekleştirip gerçekleştirmedikleri incelenecektir.

Süreç yönetiminin, kalite yönetiminin, tedarikçi/taşeron yönetiminin ve en önemlisi insan kaynakları yönetiminin sistematik bir çerçevede yürütülüyor ve kayıt altına alınarak takip ediliyor mu denetimi “İş Yönetimi” ana başlığında aranacak kriterlerdendir.

Malzeme ve Ekipman Yönetimi’nde, üretimde kullanılan her türlü malzemenin belirli bir kalitede ve standartta olup olmadığına, ürünlerin kalite sertifikalarına, malzemelerin muhafazasına ilişkin uygulama yöntemlerine ve ekipman yönetimine bakılacaktır.

İnşaat projesinin yapımına başlanabilmesi için gerekli olan ve yasal zemini bulunan tüm ön kriterlerin, izinlerin ve benzeri konuların uygunluğu “proje Yönetimi” başlığı altında irdelenecektir.

Ürünün tanıtım ve pazarlama faaliyetleri, satış süreci, satış sonrası süreç ve müşteri memnuniyeti ile ilgili uygulamalar “Müşteri Yönetimi” kategorisinde incelenecektir.

Ve son olarak da üretim/inşaat sürecinde uygulanan İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG), Çevre ve Atık Yönetimi, risk yönetimi gibi konuların nasıl ve ne derece yerine getiriliyor olduğu “Sürdürülebilirlik” başlığı altında denetlenecektir.

Denetleme sonucunda üye firmaların almış oldukları puana göre firmalara rapor sunulacaktır. Rapor içeriğinde, eğer varsa, tespit edilen ve iyileştirilmesi gereken eksiklikler ve uygulamalar yer alacaktır. Böylelikle firmalar kendilerini analiz ederek uygulamalarını iyileştirebilme yönünde bir rehber edinmiş olacaklardır. Denetlemeden elde edilen puan eğer 60 ve üzeri ise firma sertifika almaya hak kazanacaktır.

60 -79 puan arası à Silver

80 -99 puan arası à Gold

100 – 111 puan arası à Premium

olmak üzere üç ayrı kategoride sertifikalandırma yapılacaktır.

Her yıl tekrarlanacak olan denetlemeler ile firmaların sertifikalarını yenilemeleri sağlanacak, ayrıca süreç içerisinde iyileşme sağlayan firmalar bir üst kategoriye sıçrama imkanı da bulacaktır.

Kurumsal Yeterlilik Sertifikası’nın faydaları ve sunduğu avantajlar;

Firmaların işlerini belirli bir disiplinde yürütmeleri kurumsal yapının temelini oluşturmakta. Sektör farketmeksizin firmanın kendi yapısına uygun iş süreçlerini benimsediği ve uyguladığı bir yönetim modelinde kaynakların verimli kullanımı, çalışan motivasyonunun güçlenmesi ve verimlilik artışı, hata paylarının azalmasıyla zamandan ve maliyetten tasarruf, ürün/hizmet kalitesinde artış, yüksek müşteri memnuniyeti gibi kritik noktalar ön plana çıkmakta. Bunun doğal sonucu olarak firmanın prestiji ve firmaya duyulan güven artmakta ve haliyle rekabet avantajı yaratmaktadır. Kurumsal Yeterlilik Sertifikası ile de firmalar kendi içlerinde bu kazanımları elde ederken bir yandan da sahip oldukları sertifikayı güçlü bir rekabet aracı olarak kullanabileceklerdir. Orta ve uzun vadede ise sektör standartlarının ve hizmet kalitesinin iyileşmesi ile oluşacak toplumsal ve ekonomik faydalar söz konusudur. Her şeyden önce, sertifikaya sahip olan firmaların projeleri KTİMB tarafından güvence altına alındığında alıcı kesim korunmuş olacaktır. Firmalar ise taahhütlerini eksiksiz yerine getirmek konusunda çok daha özenli davranacaklardır.

İnşaat sektörünün ülke ekonomisindeki yeri ve payı göz önüne alındığında ise sektörde yaşanacak iyileşmeler elbette ekonomik yönden de ülkesel faydaya dönüşecektir. Bir süre sonra alıcı, konut almadan ve/veya yatırım yapmadan önce firmanın sertifikaya sahip olup olmadığını sorgulamaya başlayacak, sertifika sahibi firmayı tercih edecektir. Firmalar tarafından alıcılara sunulacak olan güven ve diğer dolaylı uygulamalar ile sektörün ülke ekonomisindeki payının artması, ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlaması gündeme gelecektir.