Kapat

İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü Bulunan Üniversitede İşçilere Ölüm Tuzağı!

05 Ağustos 2016

Ülkede sıkça yaşanan iş kazaları ve bu kazalar sonucunda canından olan işçiler sürekli gündemimizi meşgul ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Aziz Gürpınar’ın direktörlüğünü üstlendiği İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü’ne sahip olan Yakın Doğu Üniversitesi’nin kendi inşaatlarında iş sağlığı ve güvenliği kurallarını yok sayması dikkati çekti. Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer’in İnşaat Encümeni kontrol ekipleri gerçekleştirdiği kontrol ile ortaya çıkan fotoğraflar inşaatlardaki ‘ölüm tuzağı’nı gözler önüne serdi.

Ülkenin kanayan yarası haline gelen iş kazalarının önlenmesi için Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) tarafından çalışmalar sürerken, Yakın Doğu Üniversitesi’nin kendi inşaatlarında iş sağlığı ve güvenliği kurallarını yok sayması tepki yarattı.

ESKİ BAKAN ENSTİTÜ’NÜN BAŞINDA!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Aziz Gürpınar’ın direktörlüğünü üstlendiği İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü’ne sahip olma özelliğindeki YDÜ’de iş sağlığı ve güvenliği açısından gerekli önlemlerin alınmadığı ise KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer’in İnşaat Encümeni kontrol ekipleri gerçekleştirdiği kontrol ile ortaya çıktı.

Konu ile ilgili konuşan Gürcafer, özellikle eski bir Çalışma Bakanı tarafından yönetilen İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü’ne sahip olan bir üniversitenin inşaatında böylesi bir manzara ile karşılaşmış olmaktan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

GÜRCAFER: “İLGİLENİYORMUŞ GİBİ GÖRÜNMEK İÇİN TOPLANTILAR YAPIYORLAR”

“Kimseyi kötülemek istemem ama İş Sağlığı ve güvenliği konusunda enstitüsü bulunan bir üniversitede resmen ölüm tuzağı şeklinde inşaatlar var. Elimi kolumu sallayarak sekizinci katına çıktım” diyen Gürcafer, gelmiş geçmiş hükümetleri de iş sağlığı ve güvenliği konusu ile ‘ilgileniyormuş gibi görünmek’ için toplantılar yapmakla suçladı.

Son iki yıl içinde 3 farklı Çalışma Bakanı ve 3 farklı müsteşar ile toplantılar yaptıklarını ifade eden Gürcafer, “Ama kanayan yaramız orada duruyor” dedi.

İNŞAATLARDA MOBİLİZASYON, GÜVENLİK DEMEK…

İş sağlığı ve güvenliğinin ülkede hayat bulması için çözüm önerilerinde de bulunan Gürcafer sözlerini şöyle sürdürdü:

“İş sağlığı ve güvenliği, inşaatta mobilizasyon ile bağlantılıdır. Kurallar çerçevesinde mobilize olmak iş sağlığı ve güvenliği demektir. İnşaat mobilizasyonu ile ilgili firmalar vardır. Bir şirket inşaata başlayacağı zaman o firmayı arar ve der ki ‘gel beni mobilize et’. O firmada iş sağlığı ve güvenliği uzmanları bulunur. Uzmanlar gelir ve inşaatı düzenler, işçileri bilgilendirir. Biz hükümete her seferinde fırsatta dedik, ‘iş sağlığı ve güvenliğinin hayat bulmasını istiyorsanız böyle bir sektörün hayat bulmasını sağlayınız’ dedik. Rum kesiminde bunu yapan firmalar vardır, Türkiye’de de oluşmaya başladı. Avrupa’da ise çoktan oluştu. Bu sistemin oluşmasını sağlamalıyız, bunu başarırsak bu konuda yüzde 80 – 90 mesafe katetmiş oluruz.”